Khichri - indyjski super food

Chleb powszedni
Khichri [khićri]- super food – robi ostatnio wielką karierę wśród zachodnich miłośników Ajurwedy i zdrowego stylu życia. I dobrze, bo jeszcze nikomu nie zaszkodziło. Ta prosta potrawa, znana także jako khidri, czy khichari oraz pod innymi nazwami, w Indiach jest w zasadzie jedzeniem biedaków. Choć jadają ją również ludzie zamożni, zwłaszcza ci pomiędzy czwartym i szóstym miesiącem życia. Bo khichri to pierwszy stały pokarm, jaki podaje się niemowlęciu.

Shitali pranayama i inne sposoby na upał

Co pić, żeby dobrze żyć

Różne są sposoby na upał, ale oczywiście trzeba pić wodę, wodę, wodę. Niegazowaną, bez lodu, nie z lodówki. Woda powinna mieć temperaturę otoczenia. Może być z kranu, albo mineralna z butelki. Do tej z kranu można dodać trochę soli, soku z cytryny, listek mięty. Tę z butelki też możemy sobie dosmaczyć. Poza wodą pijemy oczywiście soki owocowe, najlepiej w własnego “wycisku”, herbatki ziołowe, maślankę, lassi. Dlaczego nie zimne napoje wprost z lodówki? Bo zakłócają proces trawienny, a schładzają tylko na chwilę.

Mniszek lekarski - zastosowanie i przepisy

Dziś trochę nieajurwedyjsko, bardziej swojsko, lokalnie. Bo ziołolecznictwo istniało i istnieje na obszarze całego globu, wszak wszędzie są zioła posiadające właściwości lecznicze. Jednym z takich ziół jest mniszek lekarski zwany także dmuchawcem lub mleczem, choć mlecz to zupełnie inna roślina.

Maj to czas mniszkowych żniw. Różne pożyteczne rzeczy możemy robić ze złotych kwiatów, choć wyjątkowe właściwości posiada cała roślina.